NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Τέχνεs / Λευκώματα / Συρία

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Συρία
Φωτεινή Καϊμάκη

Εκδόσεις
Καπόν

ISBN: 978-618-5209-86-5
Σελίδες: 236/Φωτογραφίες 372
Σχήμα: 20 × 26 cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 11/2021

Τιμή | 40.07 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Περιγραφή Ένα βιβλίο για τη Συρία μπορεί να μοιάζει με γλυκό παραμύθι, όταν δίνει την αίσθηση αυτής της χώρας έναν χρόνο πριν ανατείλει ο 21ος αιώνας, το 1999. Το παραμύθι όμως φτάνει σε ένα βίαιο τέλος μετά το μοιραίο 2011, που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το βιβλίο αυτό διεισδύει στην ηρεμία, στη νωχέλεια της ειρηνικής ζωής αυτής της χώρας. Αφουγκράζεται τον σφυγμό της, ακούει την ανάσα της, τη λαλιά της στα πολύβουα παζάρια. Αποδίδει μ' ένα πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων τις επαύλεις της πρωτοβυζαντινής Σεργίλα, τα παλάτια στο παραευφράτειο Μαρί, τις πόλεις της Σελευκιδικής Απάμειας και της θρυλικής Παλμύρας, τον βασάλτινο Νότο. Κρυφοκοιτάζει την ιστορία στα μουσεία, στα κάστρα, στις βασιλικές, στα τζαμιά των χαλίφηδων. Τα όρια της περιδιάβασης είναι η άμμος της ερήμου και ο Ευφράτης.

Εκεί τελειώνει το παραμύθι και αρχίζει ο εφιάλτης του πολέμου, που λεηλάτησε το παλάτι του Ζίμρι Λιμ, γκρέμισε τον ναό του θεού Βήλου, παρέδωσε στις φλόγες το θρυλικό παζάρι στο Χαλέπι, πλήγωσε τον 'Αγιο Συμεών τον Στυλίτη, αποκεφάλισε τον λάτρη σκαπανέα της Παλμύρας, πούλησε στα σκλαβοπάζαρα του λαθρεμπορίου την Κασσιόπεια, κομμάτιασε το λιοντάρι της θεάς Αλ-λατ, ενώ παίζεται η τελευταία αιμάτινη παράσταση στο φαιό θέατρο της Μπόσρα?

Μια...φορά Συρία ἦν εἰρηνικὴ καὶ εὐδαίμων.

Η Φωτεινή Καϊμάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας κλασική φιλολογία και ιστορία. Δίδαξε στη δημόσια μέση εκπαίδευση και τα τελευταία 23 χρόνια ασχολείται με πάθος με τον ελληνικό πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας. Η έρευνά της στην Καλαβρία και στο Σαλέντο (Απουλία) είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση του τόμου Ελληνόφωνη Καλαβρία (Εκδόσεις Μίλητος, 2003), του τόμου Η Ελλάδα του Σαλέντο (Εκδόσεις Μίλητος, 2008) και του τόμου Mε την φτερούγα του ταξιδιού (Εκδόσεις εν πλω, 2017).

Η συγγραφέας έχει κάνει πολλές διαλέξεις σε μουσεία της Ελλάδας και χώρους τέχνης και πολιτισμού, ενώ δημιούργησε και ένα μουσικό συγκρότημα από μαθητές της, το οποίο έδωσε συναυλίες με τραγούδια στη γλώσσα γκρίκα της Απουλίας και Καλαβρίας.

Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις της σε δύο διεθνή συνέδρια στην Κάτω Ιταλία, στο Λέτσε το 2000 με θέμα «Αθήνα 1896: Η διάλεξη του Vito Palumbo και οι κίνδυνοι για τον ελληνόφωνο πολιτισμό» και στο Κοριλιάνο το 2005 με θέμα «Τα ελληνικά επώνυμα στο Σαλέντο». Το 2016 εκδόθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Απουλίας ένα βιβλίο στην ελληνική και ιταλική γλώσσα για τα σχολεία της Grecia Salentina με τίτλο Η Ελλάδα και η Σαλεντινή Ελλάδα ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, στο οποίο κλήθηκε η Φωτεινή Καϊμάκη και έγραψε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Από την Ελλάδα στη Σαλεντινή Ελλάδα».