NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Τεχνικά / Μαθηματικά / Τα μαθηματικά στη φιλοσοφία την ψυχολογία και τις μηχανές

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Τα μαθηματικά στη φιλοσοφία την ψυχολογία και τις μηχανές
Δημήτρης Γαβαλάς

Εκδόσεις
Κορφιάτη

ISBN: 978-618-84685-4-2
Σελίδες: 330
Σχήμα: 21 x 29cm
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 05/2022

Τιμή | 19.8 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Στη σειρά 'Θέματα από τα Σύγχρονα Μαθηματικά' έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα τρεις τόμοι:

1. Μη-κλασικά Μαθηματικά (2005/ 2015), που περιλαμβάνει τρία βασικά θέματα: 'Μη-συμβατική Ανάλυση', 'Ασαφή Σύνολα'/ 'Ασαφής Λογική' και την 'Έννοια της Μη-διακριτότητας',

2. Πρώτη Μύηση στη Θεωρία Κατηγοριών (2006),

3. Για τη Φύση του Αριθμού (2012). Το βιβλίο αυτό, τέταρτο στη σειρά, περιλαμβάνει θέματα Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, και σύγχρονων Μηχανών που σχετίζονται με τα Μαθηματικά.

Φυσικά ακολουθεί και αυτό τον προσωπικό τρόπο θέασης των πραγμάτων από τον συγγραφέα, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα ήδη γνωστά σχετικά ζητήματα. Πρόκειται για εγχειρίδιο που απευθύνεται σε συναδέλφους οι οποίοι, πέρα από τις ασκήσεις, έχουν ενδιαφέρον να πληροφορηθούν,και να διευρύνουν τη μαθηματική τους συνείδηση, και για άλλες όψεις των Μαθηματικών, ώστε κάποτε να αποκτήσουμε μια περισσότερο ολιστική εικόνα γι? αυτά. Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, στο πλαίσιο της εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών με επιβλέποντα τον καθηγητή Κώστα Δρόσο, πέρα από τη μελέτη των σχετικών με τη Διατριβή θεμάτων μελέτησα και άλλα. Η μελέτη αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και τα κείμενα που περιέχονται σε αυτό τον τόμο είναι αποτέλεσμα αυτής της μελέτης και των αντίστοιχων σημειώσεών μου τα τελευταία είκοσι χρόνια. Εκτός από τις γενικές αναφορές στις 'Πηγές Πληροφορίας', που χρησιμοποιούνται για απόκτηση βάσης στα διάφορα ζητήματα, υπάρχουν και συγκεκριμένα βιβλία ή άρθρα τα οποία ακολουθώ. Έτσι, από αυτή την άποψη δόμησης του κειμένου, ακολουθώ στα διάφορα κεφάλαια, ανάλογα με το θέμα, κυρίως τους Κάλφα, Beth και Guenon, Ρουσόπουλο και Bigelow, Shapiro και Δρόσο, Bell και Vopenka, Penrose, Davis, Jung και von Franz και τέλος τους Anderson, Gödel, Oppy,Plantinga, ενώ οι δικές μου απόψεις είναι εν πολλοίς διαμορφωμένες από την επίδραση της Θεωρίας Συστημάτων και της Ψυχολογίας του Βάθους.Ευχαριστώ τον Κώστα Δρόσο, που με ξανάβαλε στην περιπέτεια των Μαθηματικών, και τη συνάδελφο Μαρία Γυφτογιάννη, που βοήθησε στην ολοκλήρωση αυτής της εργασίας. Κόρινθος, 'Ανοιξη 2022. Δ. Γ.