NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Έλληνες Εκδότες / Γεωργαντά Αικατερίνη / Γρηγόρης / Πάρτε τον λόγο!

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Πάρτε τον λόγο!
Αποστολοπούλου Νατάσσα - Κουτλή Νούλη

Εκδόσεις
Γρηγόρη

ISBN: 978-960-612-203-3
Σελίδες: 978-960-612-203-3
Σχήμα: 21Χ29cm
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 01/2019

Τιμή | 19.8 €

προσθήκη στο καλάθι

 

Η ρητορική ικανότητα, δηλαδή η ικανότητα να προσελκύει κανείς με τον λόγο του το ενδιαφέρον των άλλων, να κερδίζει την προσοχή τους και να πείθει, αποτελεί ένα αναμφισβήτητο προσόν ιδιαίτερα σήμερα που η προφορικότητα ξαναπήρε το προβάδισμα έναντι του γραπτού λόγου. Ωστόσο στην τυπική εκπαίδευση της χώρας μας η ρητορική ικανότητα δεν καλλιεργείται συστηματικά. Οι συγγραφείς του βιβλίου ως καθηγήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης προσπάθησαν για πολλά χρόνια να καλύπτουν το κενό στο σχολείο τους με τη δημιουργία και άσκηση ρητορικών ομάδων και την εμπλοκή τους σε ρητορικούς αγώνες. Με βάση, λοιπόν, την πολυετή εμπειρία τους στο αντικείμενο και μετά από μακροχρόνια σχετική έρευνα και μελέτη, επιχειρούν με το βιβλίο αυτό μια ευρύτερη συμβολή στη διδασκαλία της Ρητορικής. Πιο συγκεκριμένα καταπιάνονται με την ιστορική εξέλιξη της τέχνης αυτής, αναλύουν τις βασικές έννοιες και τεχνικές της, που τις επεξηγούν με πολλά παραδείγματα, και ανθολογούν ως πρότυπα πολλά αποσπάσματα σπουδαίων ρητορικών λόγων. Ασχολούνται, επίσης, ‘ε τη Διαγωνιστική Ρητορική και κυρίως με τους Αγώνες Επιχειρηματολογίας και καταγράφουν ή αναλύουν πολλά διλημματικά θέματα πρόσφορα για αντιλογία. Τέλος, καταθέτουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ρητορικής εξάσκησης με θεωρία, πρακτικές ασκήσεις και φύλλα αυτοαξιολόγησης. Το περιεκτικό αυτό έργο στοχεύει γενικά να καλλιεργήσει την ικανότητα της πειθούς σε μαθητές αλλά και σε όλους όσοι νιώθουν την ανάγκη να κάνουν πιο πειστικό και ωραίο τον λόγο τους. Απευθύνεται ακόμα σε όποιους θέλουν να διακρίνουν τις παρατυπίες στα επιχειρήματα των άλλων και να τα αντιμετωπίζουν θαρρετά και αποτελεσματικά...

παίρνοντας τον λόγο!

Η Νούλη Κουτλή σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 2000 έως το 2011 εργάστηκε ως υπεύθυνη λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου Γενικού/Πειραματικού Λυκείου Ιλίου. Με τη δεύτερη ιδιότητά της συμμετείχε στην οργάνωση και πραγματοποίηση πολλών και ποικίλων διεπιστημονικών projects. Ιδιαίτερα συνέβαλε στην πραγματοποίηση καινοτόμων διδασκαλιών με αξιοποίηση διαφόρων μορφών debate, οι οποίες παρουσιάστηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την εμπειρία της αυτή αξιοποίησε ως επιμορφώτρια σε σεμινάρια του Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, όπου παρουσίασε τη δυνατότητα των σχολικών βιβλιοθηκών να υποστηρίξουν το debate ως διδακτική τεχνική. Για πολλά χρόνια ήταν συνυπεύθυνη στην εκπαίδευση της Ομάδας Επιχειρηματολογίας του σχολείου της, η οποία κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις. Έλαβε μέρος ως κριτής σε διάφορους μαθητικούς ρητορικούς αγώνες και κυρίως στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας. Συνέβαλε ακόμα στην πραγματοποίηση των αγώνων του Υπουργείου όσες φορές φιλοξενήθηκαν στο σχολείο της. Τέλος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Η Νατάσσα Αποστολοπούλου-Χρυσανθάκη σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών στην Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Έχει συγγράψει πολλές εργασίες σχετικές ‘ε διάφορα φιλολογικά και εκπαιδευτικά θέματα και έχει πραγματοποιήσει εμπειρική έρευνα πάνω στην αυτοαξιολόγηση των μαθητών. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Β/θμια Εκπαίδευση και ως διευθύντρια στο 2ο Γενικό/Πειραματικό Λύκειο Ιλίου. Ως καθηγήτρια συμμετείχε σε πολλά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα και ως διευθύντρια υποστήριξε ενεργά την πραγματοποίηση ανάλογων δραστηριοτήτων από ευρεία ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου της. Πολλά από τα προγράμματα αυτά βασίζονταν σε αξιοποίηση του debate και των τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος και προβλήθηκαν σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Το 2001 συγκρότησε ομάδα επιχειρηματολογίας στο σχολείο της και ανέλαβε από κοινού ‘ε την υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης την εκπαίδευση και τη συμμετοχή της σε διάφορους ρητορικούς αγώνες ως το 2011. Παράλληλα συμμετείχε ως κριτής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας του Υπουργείου Παιδείας και στους Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Το ενδιαφέρον της για την Εκπαιδευτική Ρητορική εκφράστηκε και ‘ε τη συμμετοχή της στην ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.