NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Έλληνες Εκδότες / Μάντου / Μίλεση Χριστίνα / Οι αλλοδαποί μαθητές από την Αλβανία στη σχολική κοινότητα

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Οι αλλοδαποί μαθητές από την Αλβανία στη σχολική κοινότητα
Μίλεση, Χριστίνα Π.

Εκδόσεις
Γρηγόρη

ISBN: 978-960-333-479-8
Σελίδες: 454
Σχήμα: 17Χ24cm
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2006

Τιμή | 17.93 €

προσθήκη στο καλάθι
Οι αλλοδαποί μαθητές από την Αλβανία στη σχολική κοινότητα

 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες σημειώθηκαν μεταναστευτικές ροές από γειτονικές και μη χώρες προς την Ελλάδα, οι οποίες την οδήγησαν σε κοινωνικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς μετασχηματισμούς. Η ελληνική εκπαίδευση, ως κοινωνικός μικρόκοσμος, δεν παρέμεινε αλώβητη από τις ανακατατάξεις στους θεσμούς και τις δομές του ευρύτερου κοινωνικού μορφώματος. Η συγγραφέας, η οποία βασίζεται σε αφηγήσεις ζωής, σε επιτόπια παρατήρηση και σε άλλα τεκμήρια κοινωνικής έρευνας, αναδεικνύει και οριοθετεί τα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα των Αλβανών μαθητών κατά τη συνεκπαίδευσή τους με τους γηγενείς μαθητές στην πολυπολιτισμική σχολική κοινότητα. Παράλληλα, περιγράφει, αναλύει και ερμηνεύει τις ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας καταγωγής, οι οποίες συνέτειναν στην απόφαση των οικογενειών των μαθητών να μεταναστεύσουν. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καταγράφεται η κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα από την πλευρά του «'Αλλου», ενώ ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την οπτική του γωνία «βλέποντας τα πράγματα με μια άλλη ματιά».

Επιλογή από τα περιεχόμενα του βιβλίου:

Η πρώτη γενιά μεταναστών. Κοινωνιολογικές θεωρίες της εκπαίδευσης Μεταναστών Εννοιολογική αποσαφήνιση της "διαπολιτισμικής" εκπαίδεσυης. Σύντομη Ιστορική επισκόπηση της Αλβανικής εθνότητας. Η μετανάστευση των Αλβανών στην Ελλάδα. Το Αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών και τα εκπαιδευτικά τους προβλήματα στο Ελληνικό σχολείο. Σχολική ένταξη των Αλλοδαπών μαθητών από την Αλβανία στο δημοτικό σχολείο. Σχολική επίδοση και παράγοντες που την επηρεάζουν. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη τάξη. Πώς οι Αλβανοί μαθητές αντιλαμβάνονται το ρόλο του δασκάλου. Προσδοκίες του δσκάλου από τους αλβανούς μαθητές. Προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας της σχολικής τάξης. Ο υποστηρικτικός ρόλος των Τάξεων Υποδοχής στη μαθησιακή διαδικασία.

Η Χριστίνα Μίλεση γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Παιδαγωγικά (Ράλλειος Παιδαγωγική Ακαδημία) και Πολιτικές Επιστήμες (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής (Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών). Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. η διατριβή της είχε ως θέμα τα κοινωνικά προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί μαθητές από την Αλβανία κατά την προσαρμογή τους στην πρώτη βαθμίδα του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Γνωρίζει άριστα τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της εστιάζεται, κατά κύριο λόγο, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Σήμερα είναι διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών.

Πηγή:εκδ.Γρηγόρη