NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Ιατρική & υγεία / Κοινωνικές επιστήμες / Κοινωνιολογία / Κοινωνικέs Και Πολιτικέs Επιστήμεs / Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας
Tzvetan Todorov

Εκδόσεις
Εκδόσειs Πόλιs

ISBN: 978-960-164-637-4
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου, Μαριάννα Κουτάλου
Σελίδες: 280
Σχήμα: 14x20
Εξώφυλλο: χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 13/02/2013

Τιμή | 13.5 €

προσθήκη στο καλάθι

 Η δημοκρατία ασθενεί λόγω των καταχρήσεών της: η ελευθερία γίνεται τυραννία, ο λαός μεταμορφώνεται σε μάζα, σε όχλο. Η επιθυμία για πρόοδο εξελίσσεται σε φανατική σταυροφορία.

 

Σήμερα οι μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημοκρατία δεν προέρχονται από εξωτερικούς εχθρούς ?φασισμό, κομμουνισ‘ό, τρομοκρατία? αλλά από εχθρούς εσωτερικούς και οικείους, που απειλούν την ύπαρξή της. Πώς λοιπόν θα προστατέψουμε τη δημοκρατία από τις παρεκκλίσεις της; Πιστός στη μέθοδό του, ο Tzvetan Todorov αναλύει την καυτή επικαιρότητα (αναταραχή στις αραβικές χώρες, τυραννία των αγορών, άνοδος του λαϊκισμού) ‘έσω μιας ιστορικής αναδρομής που καλύπτει όλο το διάστημα από τον Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα. «Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας» είναι ένα δοκίμιο που ‘ας βοηθάει να κατανοήσουμε βαθύτερα τον κόσμο που ‘ας περιβάλλει.

 

 

Ο Τσβετάν Τοντόροφ γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1939 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1963. Μαθητής του Ρολάν Μπαρτ, εντάχθηκε αρχικά στην παράδοση του φορμαλισμού και στο κίνημα του στρουκτουραλισμού. Από τη δεκαετία του ?80 στράφηκε στη μελέτη του ρατσισμού, της αποικιοκρατίας, του εθνοκεντρισμού καθώς και στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπισμού. Στο έργο του διασταυρώνονται η ιστορία, η ανθρωπολογία, η πολιτική φιλοσοφία και η θεωρία της λογοτεχνίας. Είναι επίτιμος διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και έχει βραβευτεί από τη Γαλλική Ακαδημία για το σύνολο του έργου του. Στα πρόσφατα έργα του περιλαμβάνονται: «Mémoire du mal, tentation du bien», 2000 («Μνήμη του κακού, πειρασμός του καλού», Εστία, 2003), «Le nouveau désordre mondial. Réflexions d?un européen», 2003 («Η νέα διεθνής αταξία: στοχασμοί ενός Ευρωπαίου», Εστία, 2004), και «La peur des barbares», 2008 («Ο φόβος των βαρβάρων», Πόλις, 2009).