NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Έλληνες Εκδότες / Μάντου / Μπένου / Μικροοικονομική Θεωρία Τόμος Β΄

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Μικροοικονομική Θεωρία Τόμος Β΄
Παλαιολόγος Γιάννης, Πολέμης Μιχάλης

Εκδόσεις
Μπένου

ISBN: 978-960-359-143-6
Κωδικός: 77121167
Σελίδες: 416
Σχήμα: 17 x 24 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2018

Τιμή | 28.62 €

προσθήκη στο καλάθι

 Σκοπός του παρόντος τόμου, ο οποίος έρχεται σε συνέχεια του πρώτου, που ασχολήθηκε εκτενώς με τη μελέτη της άριστης συμπεριφοράς των ατομικών οικονομικών μονάδων (θεωρία χρησιμότητας, ζήτηση και προσφορά, θεωρία κόστους) είναι να βοηθήσει τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Οικονομικών Σχολών στην κατανόηση και την εις βάθος εισχώρηση σε σύνθετα μικροοικονομικά ζητήματα, όπως τα οικονομικά της πληροφόρησης, η ζήτηση εισροών σε ανταγωνιστικές και ατελείς αγορές, οι αρχές ρύθμισης και ανταγωνισμού σε αγορές με μονοπωλιακή ισχύ, η οικονομική της ευημερίας και η έννοια της γενικής ισορροπίας.

Ειδικότερα, αντικείμενο του Κεφαλαίου 1 είναι η σε βάθος ανάλυση των οικονομικών της αβεβαιότητας καθώς και των σύνθετων προβλημάτων που δημιουργούνται από την ύπαρξη ασυμμετρίας στην πληροφόρηση όπως αυτό του ηθικού κινδύνου και της δυσμενούς επιλογής. Στο Κεφάλαιο 2, αναλύεται η ζήτηση των παραγωγικών συντελεστών σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στο Κεφάλαιο 3, αναλύεται η ζήτηση των εισροών σε ατελώς ανταγωνιστικές αγορές.

Η καινοτομία του δεύτερου τόμου είναι ότι γίνεται αναλυτική παρουσίαση των αρχών ρύθμισης (Κεφάλαιο 4) και ανταγωνισμού (Κεφάλαιο 5) σε αγορές με μονοπωλιακή ισχύ, όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός λυμένων ασκήσεων αναφερόμενων στα θέματα που παρουσιάζονται στον δεύτερο τόμο. Το σκεπτικό μας να συμπεριλάβουμε στον τόμο αυτό θέματα που αναφέρονται στις πολιτικές ανταγωνισμού και της ρύθμισης των αγορών σε συνδυασμό με αρχές τιμολόγησης. είναι ότι βασικές αρχές της μικροοικονομικής θεωρίας και της θεωρίας της βιομηχανικής οργάνωσης παρέχουν τις βάσεις των πολιτικών αυτών.

Στα Κεφάλαια 6 και 7, αναλύεται η θεωρία της ανταλλαγής και της άριστης κατανομής των αγαθών και των συντελεστών παραγωγής, η θεωρία της οικονομικής ευημερίας και η γενική ισορροπία αντίστοιχα. Η οριακή ανάλυση, δηλαδή η μερική ισορροπία ως εργαλείο ανάλυσης των θεμάτων που εξετάστηκαν στον πρώτο τόμο αποτελεί τη βάση για την ανάλυση αυτών των θεμάτων. Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο 6 εξετάζεται η άριστη (αποτελεσματική) κατά Pareto κατανομή των αγαθών, η άριστη κατανομή των παραγωγικών πόρων (υπόδειγμα δύο αγαθών-δύο συντελεστών παραγωγής), η καμπύλη μετασχηματισμού και τέλος η άριστη παραγωγή και διανομή των αγαθών (υπόδειγμα δύο αγαθών-δύο συντελεστών-δύο ατόμων). Στο ίδιο κεφάλαιο, εξετάζεται η θεωρία της οικονομικής της ευημερίας, αντικείμενο της οποίας είναι η εκτίμηση του κοινωνικά επιθυμητού ανάμεσα σε ανταλλακτικές οικονομικές θέσεις ή καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο αυτό, εξετάζεται η κατά Pareto αριστοποίηση, η συνάρτηση κοινωνικής ευημερίας και η μεγιστοποίηση της (στο χώρο της χρησιμότητας και το χώρο των αγαθών), η αριστοποίηση του οικονομικού συστήματος κατά Pareto σε καθεστώς πλήρους ανταγωνισμού, οι ατέλειες της ανταγωνιστικής αγοράς (δημόσια αγαθά, εξωτερικές επιδράσεις στην κατανάλωση και την παραγωγή, αυξανόμενες αποδόσεις και φθίνον κόστος παραγωγής), η αρχή της αποζημίωσης, τα δύο θεμελιώδη θεωρήματα ευημερίας και τέλος τα κριτήρια κοινωνικής ευημερίας (Pareto, Kaldor-Hicks, Scitovski). Το Κεφάλαιο 7, αναφέρεται στη θεωρία της γενικής ισορροπίας σε μια ελεύθερη αγορά και περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν στα χαρακτηριστικά του υποδείγματος γενικής ισορροπίας καθώς και στο αποτέλεσμα αυτής εάν δηλαδή επιτυγχάνεται ή όχι η αποτελεσματικότητα κατά Pareto. Επίσης, η ανάλυση επικεντρώνεται στη λύση του συστήματος γενικής ισορροπίας και το νόμο Walras.

Είναι βέβαια περιττό να αναφερθεί ότι το βιβλίο αυτό είναι αδύνατο να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο γράφτηκε, χωρίς την εκ μέρους των φοιτητών παρακολούθηση της διδασκαλίας του μαθήματος και των φροντιστηριακών μαθημάτων. Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φοιτητές του τμήματος μας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών παραδόσεων, μας ενθάρρυναν να προχωρήσουμε στην έκδοση του παρόντος βιβλίου που να περιλαμβάνει και λυμένες ασκήσεις απαραίτητες για την κατανόηση των πολύπλοκων θεμάτων του μικρόκοσμου της οικονομίας. Επίσης, ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μπένου τόσο για την επιμελημένη έκδοση και αυτού του τόμου, όσο και για την αρμονική συνεργασία μας σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας του.

Αθήνα Ιούλιος 2018

Γιάννης Μ. Παλαιολόγος, Μιχάλης Λ. Πολέμης

Άλλα βιβλία του συγγραφέα