NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Έλληνες Εκδότες / Μάντου / Μπένου / Μικροοικονομική Θεωρία Τόμος Α΄

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Μικροοικονομική Θεωρία Τόμος Α΄
Παλαιολόγος Γιάννης, Πολέμης Μιχάλης

Εκδόσεις
Μπένου

ISBN: 978-960-359-142-9
Κωδικός: 77121160
Σελίδες: 880
Σχήμα: 17 x 24 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 2018

Τιμή | 52.47 €

προσθήκη στο καλάθι
Μικροοικονομική Θεωρία Τόμος Α΄

 Φιλοδοξία του τόμου αυτού και του επόμενου που ακολουθεί, είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Οικονομικών Σχολών με τις απαραίτητες γνώσεις και τα οικονομικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στην κατανόηση και την εισχώρηση εις βάθος στη μικροοικονομική θεωρία και γενικά στη μελέτη της άριστης συμπεριφοράς των ατομικών οικονομικών μονάδων.

Για το σκοπό αυτό, γίνεται χρήση τόσο της διαγραμματικής όσο και της μαθηματικής ανάλυσης, γεγονός που εξασφαλίζει στους φοιτητές την ικανότητα αντιμετώπισης και επίλυσης των διαφόρων οικονομικών προβλημάτων στον μικρόκοσμο της οικονομίας. Έτσι, οι φοιτητές θα αντιληφθούν ότι τα μαθηματικά δεν είναι σωστό να θεωρούνται σαν μια άλλη διαφορετική επιστήμη, αλλά σαν μια επιστήμη «εργαλείο» που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να διεισδύσουν ακόμη περισσότερο στο σύνθετο κόσμο της επιστήμης που σπουδάζουν, δηλαδή της οικονομικής επιστήμης. Η μικροοικονομική θεωρία συνθέτει μια ανάλυση «από κάτω προς τα πάνω», ώστε με αυτό τον τρόπο να δείξει πως οι μεμονωμένες οικονομικές οντότητες καθορίζουν συλλογικά με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι της οικονομίας, οι οποίοι πράγματι βρίσκονται σε ανεπάρκεια.

Προσπαθήσαμε να καινοτομήσουμε και στους δύο τόμους. Το καινοτόμο στοιχείο του πρώτου τόμου είναι ότι περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την ανάλυση του δυίκού προβλήματος στη θεωρία συμπεριφοράς καταναλωτή και τη θεωρία συμπεριφοράς των παραγωγικών μονάδων, (συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η χρησιμότητα της δυικής θεωρίας στην εμπειρική ανάλυση της ζήτησης με την παράθεση σχετικών οικονομετρικών υποδειγμάτων, AIDS, Rotterdam, Translog, Multi Level Demand), όπως επίσης, ο τόμος αυτός έχει εμπλουτιστεί με μεγάλο αριθμό λυμένων ασκήσεων, ώστε ο φοιτητής, με τη βοήθεια αυτών των ασκήσεων να εμπεδώσει πληρέστερα τα θέματα της Μικροοικονομικής Θεωρίας που έχουν ήδη προηγηθεί και να διαπιστώσει το βαθμό γνώσης και κατανόησης αυτών.

Η καινοτομία του δεύτερου τόμου είναι ότι γίνεται αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών της πολιτικής ανταγωνισμού (εξέταση ex-post προβλημάτων σχετικών με την ομαλή λειτουργία αγορών με ολιγοπωλιακή δομή) και της ρυθμιστικής πολιτικής (ex-ante αντιμετώπιση αγορών που υπάρχει μονοπώλιο, ή τουλάχιστον μια επιχείρηση που έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά), όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός λυμένων ασκήσεων αναφερόμενων στα θέματα που παρουσιάζονται στον δεύτερο τόμο. Το σκεπτικό μας να συμπεριλάβουμε στον τόμο αυτό θέματα που αναφέρονται στις πολιτικές ανταγωνισμού και της ρύθμισης είναι ότι βασικές αρχές της μικροοικονομικής θεωρίας και της θεωρίας της βιομηχανικής οργάνωσης παρέχουν τις βάσεις των πολιτικών αυτών.

Είναι βέβαια περιττό να αναφερθεί ότι το βιβλίο αυτό είναι αδύνατο να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο γράφτηκε, χωρίς την εκ μέρους των φοιτητών παρακολούθηση της διδασκαλίας του μαθήματος και των φροντιστηριακών μαθημάτων.

Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φοιτητές του τμήματος μας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών παραδόσεων, μας ενθάρρυναν να προχωρήσουμε στην έκδοση του παρόντος βιβλίου που να περιλαμβάνει και λυμένες ασκήσεις απαραίτητες για την κατανόηση των πολύπλοκων θεμάτων του μικρόκοσμου της οικονομίας. Επίσης, ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ευγενία Μπένου και τον Σωτήρη Μπένο ειδικότερα, για την επιμελημένη έκδοση του παρόντος βιβλίου και για την αρμονική συνεργασία μας σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας του.

Αθήνα Ιούνιος 2018

Γιάννης Μ. Παλαιολόγος, Μιχάλης Λ. Πολέμης

Άλλα βιβλία του συγγραφέα