NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογιστική / Λογιστική ,Φορολογία / Οδηγός Φορολογικών Δηλώσεων 2015

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Οδηγός Φορολογικών Δηλώσεων 2015
ASTbooks

Εκδόσεις
ASTbooks

ISBN: 978-618-513-216-3
Σχήμα: 17Χ24
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 05/2015

Τιμή | 45 €

προσθήκη στο καλάθι

Περιγραφή:

 Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι λογιστές - φοροτεχνικοί θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με βάση τις διατάξεις του νέου Κ.Φ.Ε. (Ν.4172/2013) για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2014. Αυτονόητο είναι ότι οι μεταβολές που επήλθαν στις φορολογικές διατάξεις επέφεραν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στους κωδικούς των δηλώσεων, αλλά και σε ολόκληρα έντυπα, καθώς επίσης και στη λογική συμπλήρωσης της δήλωσης. Η πιο χαρακτηριστική διαφοροποίηση που επέφερε ο νέος Κ.Φ.Ε. είναι η κατάργηση των εντύπων Ε5, Φ01-010, Φ01-012 και Φ01-013 και η ενιαιοποίησή τους στο νέο έντυπο "Ν".

Το νέο μας βιβλίο "Οδηγός Φορολογικών Δηλώσεων 2014" αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη συμπλήρωση κάθε είδους δήλωσης που αφορά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται λεπτομερής ανάλυση ανά κωδικό για τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3, Ν, καθώς και για το έντυπο Ε9 το οποίο είναι πλέον διαρκούς ενημέρωσης. Το παρόν βοήθημα είναι ενημερωμένο με την ΠΟΛ.1094/17.4.2015 και κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για όλους. Από τη μία εξυπηρετεί τον έμπειρο επαγγελματία λογιστή - φοροτέχνη (ελεύθερο επαγγελματία ή μισθωτό), ο οποίος αντιμετωπίζει ποικίλα και απαιτητικά ζητήματα σε σχέση με φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις, διότι περιλαμβάνει πολλά ειδικά θέματα και δίνει λύσεις με βάση τις τελευταίες διευκρινίσεις από το Υπουργείο. Από την άλλη, το νέο μας βιβλίο αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για κάθε αρχάριο λογιστή, καθώς παρατίθεται λεπτομερής παρουσίαση όλων των εντύπων ανά κωδικό, με αναλυτικές επεξηγήσεις και πρακτικά παραδείγματα.

Η δομή που ακολουθήσαμε κατά τη συγγραφή εξυπηρετεί τη σύνδεση του εκάστοτε κωδικού της δήλωσης με τις αντίστοιχες διατάξεις του Κ.Φ.Ε. (Ν.4172/2013) ή άλλων νόμων. Η σύνδεση αυτή θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει σε βάθος τη φορολογία εισοδήματος και κατ' επέκταση τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης. Η παρουσίαση κάθε εντύπου ξεκινάει με τα γενικά στοιχεία, δηλαδή ποιοι είναι οι υπόχρεοι υποβολής, οι προθεσμίες, ο τρόπος κλπ., με βάση τις τελευταίες διευκρινιστικές εγκυκλίους. Στη συνέχεια, όπου εξυπηρετεί, παρατίθεται ο γενικός τρόπος φορολογίας του εκάστοτε προσώπου και ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση ανά κωδικό. Στην ανάλυση του κάθε κωδικού περιγράφεται ο τρόπος συμπλήρωσής του, αναφέρονται οι σχετικές διατάξεις και τα συμπεράσματα από εγκυκλίους και έγγραφα που τον αφορούν και παρουσιάζονται πρακτικά παραδείγματα όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Κάθε έντυπο είναι αυτοτελές, με ξεχωριστή αρίθμηση και ξεχωριστό ευρετήριο στο τέλος του, προς μεγαλύτερη διευκόλυνση του αναγνώστη. Συγκεκριμένα:

- Το πρώτο μέρος είναι το έντυπο Ε1, το οποίο αναλύεται ανά πίνακα και κωδικό και παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το περσινό.

- Το δεύτερο μέρος είναι το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα), στην πρώτη σελίδα του οποίου υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.

- Στο τρίτο μέρος αναλύεται το έντυπο Ε3, το οποίο περιέχει και την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης.

- Στο τέταρτο μέρος αναλύεται το νέο έντυπο «Ν», το οποίο συμπληρώνεται από όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες τις νομικές οντότητες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και σκοπού, σε αντικατάσταση των καταργηθέντων εντύπων Ε5, Φ01-010, Φ01-012 και Φ01-013. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ενιαιοποίηση αποτελεί φυσικό επακόλουθο των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες όλα τα έσοδα που αποκτούν πλέον τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου μας παρουσιάζεται ανά κωδικό το έντυπο Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων), το οποίο λόγω της πληθώρας των περιπτώσεων έχει και αλφαβητικό ευρετήριο. Επισημαίνουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 είναι πλέον διαρκώς ανοιχτή στο taxis. Εφιστούμε την προσοχή σας, όμως, όσον αφορά στις ημερομηνίες υποβολής του Ε9 για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιήθηκαν εντός 2014 (Ε9 έτους 2015). Για τις ανωτέρω μεταβολές η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής είναι η 31/3/2015, όμως η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου την 1/4/2015 ότι η εν λόγω προθεσμία θα παραταθεί, με τροπολογία που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, έως 30/6/2015. Στην ίδια προθεσμία θα υποβληθούν και οι δηλώσεις στοιχείων (έτους 2016) για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 31η Μαΐου 2015 (Ε9 έτους 2016). Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος βιβλίου δεν είχε ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία, όμως στο βιβλίο μας αναγράφεται ως προθεσμία η 30/6/2015. Κατά συνέπεια εάν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει η προαναφερθείσα τροποποίηση, θα εξακολουθήσει να ισχύει η 31/3/2015.

Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αντισταθμίσουμε σε κάποιο βαθμό τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις του Υπουργείου και θα βοηθήσουμε ώστε ο κάθε επαγγελματίας λογιστής να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις αυξημένες υποχρεώσεις του κλάδου μας.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα