NEWSLETTER

Συπληρώστε το email σας
για να λάβετε τις προσφορές
και τα νέα της Bookstation

Κατηγορίες / . / Λογοτεχνία / Νεοελληνική λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία / Ξένη Λογοτεχνία I / Η στέπα - Η ιστορία ενός ταξιδιού

SΜΑSΗ CUΤ ΡΒ

Η στέπα - Η ιστορία ενός ταξιδιού
Αντόν Τσέχοφ

Εκδόσεις
Καστανιώτη

ISBN: 978-960-03-6391-3
Σελίδες: 176
Σχήμα: 14 x 21 εκ.
Εξώφυλλο: Χαρτόδετο
Ημερομηνία έκδοσης: 12/04/2018

Τιμή | 9 €

προσθήκη στο καλάθι

 Η εμβληματική αυτή νουβέλα αφηγείται την αξέχαστη ιστορία του Εγκόρουσκα, ενός εννιάχρονου αγοριού που φεύγει από το σπίτι του προκειμένου να σπουδάσει. Η μητέρα του, που θέλει να τον γράψει στο γυμνάσιο, αποφασίζει να τον στείλει σε μια φίλη της. Όμως ο προορισμός είναι μακρινός και, για να φτάσει εκεί ο μικρός με το ηλιοκαμένο πρόσωπο και τα κλαμένα μάτια, θα πρέπει πρώτα να διασχίσει την απέραντη στέπα, την απλόχωρη καρδιά της ρωσικής υπαίθρου, γεμάτη πολύχρωμες ομορφιές και απρόβλεπτους κινδύνους. Σε τούτη την πορεία, που μοιάζει με πρώτη ενηλικίωση, τον συνοδεύουν ο έμπορος θείος του και ένας ιερέας, οι οποίοι τον εμπιστεύονται αργότερα σ? ένα καραβάνι που βρίσκουν στο δρόμο τους. Ο Εγκόρουσκα παρατηρεί την αδάμαστη φύση, ακούει τις παράξενες κουβέντες των απλών χωρικών και σιγά σιγά παραδίνεται σ? έναν γλυκόπικρο ρεμβασμό που διαπερνά την πραγματικότητα και ξανοίγεται στις αχανείς εκτάσεις της φαντασίας. Ό,τι αρχίζει ως ένα συνηθισμένο ταξίδι σε μια αρχέτυπη ενδοχώρα, μετουσιώνεται από τον Αντόν Τσέχοφ σε μια πνευματική περιπέτεια με ορίζοντα την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Ένας συγκλονιστικός ύμνος στο γίγνεσθαι και στο παρέρχεσθαι, ένα πεζογραφικό ποίημα.

«Αυτό που βλέπουμε, σε όλες τις ιστορίες του Αντόν Τσέχοφ, είναι έναν άνθρωπο που σκοντάφτει, ο οποίος όμως σκοντάφτει επειδή έχει υψώσει το βλέμμα του στ? αστέρια».  

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ υπήρξε πεζογράφος και δραματουργός. Γεννήθηκε το 1860 στο Ταγκανρόγκ, μια κωμόπολη της νότιας Ρωσίας. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο ελληνικό σχολείο της περιοχής του. Αργότερα σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Επιφανής εκπρόσωπος της ρεαλιστικής σχολής στα τέλη του 19ου αιώνα, θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους διηγηματογράφους στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ με τα θεατρικά του έργα (Ο γλάροςΟ θείος ΒάνιαςΟι τρεις αδελφέςΟ βυσσινόκηπος κ.ά.) άσκησε μεγάλη επίδραση κατά τον 20ό αιώνα. Η Στέπα, από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή εκτεταμένα πεζογραφήματά του, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1888. Ο ίδιος, εξαντλημένος από την υπερκόπωση και τα προβλήματα υγείας, είχε πραγματοποιήσει το 1887 ένα ταξίδι αναψυχής στην Ουκρανία που αποδείχθηκε εξαιρετικά δημιουργικό. Η Στέπα αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ποιητικής του τσεχοφικού σύμπαντος. Πέθανε το 1904, από φυματίωση, στο Μπαντενβάιλερ της Γερμανίας.

Βιβλιογραφία

 

Άλλα βιβλία του συγγραφέα